Reklama Parker Brothers na videohry pro Atari 2600

Scyther | 2. 11. 2016

Málokdy se povede najít starou herní reklamu v dobré kvalitě. Pokud se nějaká vůbec zachová, je to většinou z nějaké VHS nahrávky televizního vysílání, nebo hůř a často je problém vůbec rozpoznat, co se na obrazovce děje. O to úžasnější je reklama Parker Brothers na nové Atari 2600 videohry, kterou dal na svůj youtubový kanál Jonathan Froes. Ta běžela stejně jako ostatní Froesova videa v kině a zachovaly se tak originální 35mm pásky.

Reklama samotná je z roku 1982, doby největší slávy a rozmachu před přicházející videoherní krizí. Zajímavostí je, že v té době bylo velmi obtížné zachytit obraz her, a tak byly jednoduché pixelové scény často malované a tím pádem reklamy neobsahovaly mnoho samotného hraní. Tato však využila možnosti, a když už byla hra malovaná, byla při tom umělecky přetvořena do „HD“ verze. Reklama běžela v kinech před filmem E.T. – Mimozemšťan, druhou vlnou promítání Impérium vrací úder a později také před bondovkou Octopussy a Návratem Jediho.

Parker Brothers v té době patřila hračkářské firmě Kenner a byla známá hlavně díky deskové hře Monopoly. Co se týče videoher, tak vydávala předělávky známých arkád na domácí konzolé té doby, jako je v reklamě ukazovaný Q-Bert, Popeye, nebo legendární Frogger. Kromě toho také vydala první hry s licencí Star Wars.

Scyther